wtorek, 28 lipca 2015

Brownie z ciecierzycy z kremem mascarpone i jagodami

Składniki na ciasto: 
  • 1 puszka ciecierzycy z puszki 
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 5-7 suszonych daktyli ( namoczonych przez 15 minut we wrzątku)
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki mleka sojowego 
  • 1/2 szklanki kakao
  • 3/4 tabliczki czekolady ( ja dałam pół na pół gorzką z mleczną) 
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
Składniki na krem: 
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki miodu 
  • 4 łyżki jagód
Dodatkowo będziemy potrzebować pół szklanki świeżych jagód na wierzch. 

Wszystkie składniki ( oprócz czekolady ) blendujemy do idealnie gładkiej masy. Siekamy czekoladę ,dodajemy ją do masy i wszystko razem mieszamy.

Przygotowujemy krem. Mascarpone mieszamy z miodem i rozgniecionymi 4 łyżkami jagód. 

Ciasto przekładamy do okrągłej formy ( moja miała średnice ok.20 cm).

Wszystko wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Kiedy ciasto ostygnie wykładamy krem i wszystko sypiemy świeżymi jagodami. Smacznego ! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz