środa, 8 lipca 2015

Chlebek bananowy

Banany mam w domu zawsze, dlatego upieczenie chlebka bananowego był kwestią czasu. Przepis troszkę zmodyfikowany, bo absolutnie bez cukru , oprócz kawałków czekolady.Połączenie ciasta bananowego i topiącej się czekolady jest wprost nieziemskie ! A zapach niosący się z piekarnika jak z najlepszej piekarni. 

Składniki: 

  • 4 dojrzałe, rozgniecione banany
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 1 roztrzepane jajko 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • 4 kostki posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady
W naczyniu mieszamy rozgniecione banany z roztopionym masłem. Następnie dodajemy roztrzepane jajko oraz ekstrakt waniliowy. Pod koniec dodajemy wymieszaną z sodą oraz szczyptą soli mąkę , następnie dodajemy posiekane orzechy oraz czekoladę. 

Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki i pieczemy ok. godzinę w 170 stopniach. 

Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com







3 komentarze:

  1. Musiał smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jajko można zastąpić nasionami chia: Zmieszaj 1 łyżeczkę nasion chia z 3 łyżeczkami wody i odstaw na około 15 minut aż mikstura nabierze konsystencji podobnej do konsystencji surowego jajka. Spróbuj kiedyś! :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo dziękuje bardzo, chętnie wypróbuje :)

      Usuń