piątek, 10 lipca 2015

Jagodzianki

Sezon na jagody właśnie rozpoczęty , wieć trzeba go wykorzystać na 100 % ! Pyszne, miękkie drożdżowe ciasto z dużą ilością świeżych jagód są moją propozycją na deszczowe letnie dni :) Są troszkę pracochłonne ,ale naprawdę warto ! 

Składniki na ok.13 jagodzianek:


  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży (7 g) lub 14 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1/4 szklanki cukru( można dodać troszkę więcej w zależności jak chcemy słodkie) 
  • 16g cukru waniliowego


Składniki na jagodowe nadzienie: 
  • 300 g jagód
  • 2 łyżeczki cukru 
Lukier:
  • Cukier puder ok. pół szklanki
  • Ciepła woda ( w zależności od gestości lukru)
Mąkę łączymy z drożdżami ( jeśli mamy świeże drożdże robimy zaczyn) oraz szczyptą soli. Do tego wlewamy mleko, dodajemy jajko  i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy olej i pozostałe składniki . Wszystko zagniatamy aby uformować kulę ( jeśli za bardzo będzie się lepić można odrobinę podsypać mąką, jednak musi ono być miękkie i sprężyste). Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce ( ok. 1 godzina).Jak ciasto wyrośnie ,lekko i krótko zagniatamy , dzielimy na ok. 13-15 kawałków. Formujemy kulki i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 15 minut. Z każdej kulki tworzymy jak placek dajemy ok. płaską łyżkę jagód  sklejamy jak pierogi i lekko rolujemy ,aby dobrze je skleić i aby były smukłe. Gotowe jagodzianki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na kolejne 45 minut do wyrośnięcia . Potem pozostaje już tylko je upiec  w 220 stopniach przez 15 minut. Studzimy, lukrujemy i jemy. 

Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz