wtorek, 21 lipca 2015

Kotleciki szpinakowo-jaglane

Podpatrzone w super knajpce w Poznaniu,tak mi zasmakowały że musiałam pokombinować , żeby wyszły takie same i mogę powiedzieć, że naprawdę się udały. 

Składniki: 
  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 350 g świeżego szpinaku
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebulka
  • bułka tarta
  • sól biały pieprz
  • garść startego na grubych okach żółtego sera
  • 3 łyżki świeżego koperku
Szpinak lekko smażymy na cebulce i czosnku . Studzimy. Następnie przestudzona kaszę jaglaną mieszamy ze szpinakiem, serem , koperkiem , jajkiem ,solą i pieprzem do smaku .Z przygotowanej mieszanki formujemy malutkie pulpeciki, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju rzepakowym około 3-4 minuty do zarumienienia. 

Idealny do kotlecików będzie orzeźwiający jogurtowy sos.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz