poniedziałek, 13 lipca 2015

Tost z opiekanym jajkiem, bobem i oliwkami

Tost z jajkiem sadzonym z płynnym żółtkiem to jedno z najlepszych połączeń jakie wymyślono na śniadanie albo kolację, jeśli "doprawimy" go zielonym , młodym bobem i zarzucimy oliwkami to gwarancja wykwintnego w swej prostocie śniadania. 

Składniki: 
  • 1 kromka chleba ciemnego pełnoziarnistego lub białego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki ugotowanego młodego bobu
  • 4 czarne oliwki
  • 1 łyżeczki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz 
" Tostujemy " chlebek. W tym czasie zabieramy się za jajko, smażymy na niewielkiej ilości oleju słonecznikowego z dwóch stron w zależności od tego jaki chcemy stopień płynności żółtka, u mnie trwa to ok.1 minutę.Bób został mi z kolacji więc podgrzałam go tylko na patelni. Na chrupkiego tosta lejemy kilka kropel oliwy z oliwek, kładziemy jajko, zasypujemy bobem i oliwkami. Polecam dodać koperek, jednak ja go akurat nie miałam w kuchni. Smacznego :) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz