poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Filety z kurczaka w sosie z whiskey, rozmarynowe ziemniaczki i pieczone pomidory

Kurczak w sosie whiskey:
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • duży ząbek czosnku
  • Jack Daniel's Barbeque Sauce " Smooth Original" ( dostępny w Kuchniach Świata)
  • olej do smażenia
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne 
  • sól do smaku 
Piersi z kurczaka , kroimy na dość szerokie paski, wrzucamy do miski i zalewamy około 1/4 szklanki sosu whiskey. Na patelni smażymy krążki cebuli wraz z czosnkiem, kiedy lekko się zrumienią , dajemy polędwiczki z kurczaka, smażymy ok. 4-5 minut z każdej strony, Można dolać troszkę wody , żeby powstał lekki sos.

Rozmarynowe ziemniaczki
  • 4 średnie młode ziemniaki
  • oliwa
  • sól,pieprz
  • łyżka suszonego rozmarynu
Ziemniaki dokładnie myjemy, pozostawiając skórkę . Kroimy na półksiężyce. Wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , skrapiamy lekko oliwą, doprawiamy rozmarynem , solą oraz pieprzem. Całość pieczemy do miękkości ( należy sprawdzać widelcem) , u mnie trwało to ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Pieczone pomidory :
  • 4 średniej wielkości dojrzałe pomidory
  • ząbek czosnku
  • czarny pieprz w ziarenkach
  • oliwa
  • sól, pieprz
Pomidory ze skórą kroimy na połówki, i układamy w naczyniu żaroodpornym , do każdej połówki kładziemy po plasterku czosnku , całość doprawiamy oliwą, solą oraz pieprzem.

Do całości podałam jeszcze sałatę masłową , z koperkiem, czerwoną cebulą i parmezanem . 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz