wtorek, 11 sierpnia 2015

Pełnoziarniste galette z morelami

Składniki na spód : 
  • 250 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki gęstej śmietany 12% albo 18 % 
  • szczypta soli
Składniki na nadzienie: 

  • Około 400-500 g świeżych moreli, bez pestek
  • 3 łyżki dżemu morelowego 

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier, śmietanę , sól oraz zimne masło pokrojone w kostkę. Wszystko zagniatamy,aby ciasto było w miarę elastyczne. Całość rozwałkowujemy , na ok. 1 cm grubości. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Środek smarujemy dżemem, i wykładamy na nim przekrojone na pół, morele. Zostawiamy ok. 10 cm wolnego miejsca, aby móc zamknąć rogi. 

Całość pieczemy przez ok. 30 minut w 175 stopniach. przed podaniem można posypać cukrem pudrem i gotowe. Najlepiej smakuje lekko ciepłe :) 

Inspiracja ze strony "waniliowa chmurka"






2 komentarze:

  1. Wygląda mega! Muszę w końcu zrobić taką tartę :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń