wtorek, 18 sierpnia 2015

Placuszki z mąki kokosowej z malinami, miodem i ananasem

Składniki: 
  • 100 g mąki kokosowej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka ( może być również roślinne) 
  • 1 płaska łyżka miodu 
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • łyżeczka wiórków kokosowych
  • 3 jajka 
  • ewentualnie : 2 małe kawałki ananasa do każdego placka
Jako dodatek : 
  •  gruby plaster  świeżego ananasa pokrojonego w kostkę
  • garść malin
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i wiórkami. W osobnej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy miód, olej oraz mleko. Mieszankę suchą dodajemy do mieszanki mokrej i miksujemy bardzo krótko , tylko do połączenia składników. Odstawiamy na chwilkę, aby masa troszkę napęczniała. Konsystencja ciasta powinna być gęsta. Powstałe malutkie grudki są naturalnym procesem. Rozgrzewamy patelnie, lekko smarujemy ją olejem i smażymy na małym ogniu, aby placuszków nie przypalić, tylko usmażyć w środku, trwa to ok. 1,5 do 2 minut z każdej strony. Placki należy bardzo ostrożnie przewracać , aby nie dopuścić do ich rozpadu. Całość wykładamy na talerz, polewamy jogurtem i zasypujemy owocami. Smacznego :) 









4 komentarze:

  1. Jakie cudeńka :D Takie placuszki zdecydowanie poprawiłby humor na lepszy :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie puszyste! Wolę takie od naszych tradycyjnych naleśników

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Puszyste bardzo, także mogą konkurować z naszymi tradycyjnymi :)

      Usuń