niedziela, 2 sierpnia 2015

Pralinki kokosowo-morelowe

Pralinki bez czekolady to nie są prawdziwe pralinki, ale połączenie kokosa, migdałów i suszonych moreli naprawdę są w stanie zastąpić tą czekoladową słodkość. Uwaga, bo te delicje naprawdę wciągają ! 

Składniki :
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 3/4 szklanki migdałów
  • pół szklanki suszonych moreli
  • 5 suszonych daktyli 
  • szczypta cynamonu 
  • 2 łyżki wody 
Przygotowanie: 

Wiórki kokosowe i migdały mielimy na mąkę, Dodajemy morele,cynamon , daktyle ,wodę i znowu blendujemy,
aż do uzyskania kleistej masy. Z powstałej mikstury formujemy małe kuleczki i zajadamy.

Jeśli natomiast nie mamy blendera ze specjalnym ostrzem , migdały możemy "zmielić" na drobno używając migdałów w płatkach, które wkładamy w czystą ściereczkę kuchenną i uderzamy o blat , aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Morele i daktyle po prostu bardzo drobno kroimy ,a wiórki kokosowe dodajemy bez żadnej obróbki. 

Przepis pochodzi ze strony www.jadlonomia.com, ale lekko go zmodyfikowałam. 




4 komentarze:

  1. szybkie i urocze - takie małe słodkości są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie cudownie słoneczne! Nie można im się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń