piątek, 21 sierpnia 2015

Tarta z kremem z kaszy jaglanej na daktylowym spodzie z musem ze śliwek

Jedząc kawałek tego jaglanego cudeńka nie czujemy , że grzeszymy. Bez mąki, bez laktozy( robiąc tylko z mlekiem roślinnym), bez tony cukru, bez jajek. Brzmi jakbym nie mówiła o cieście, a jednak. 

Krem z kaszy jaglanej :
  • Pół szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego
  • 1,5 mleka krowiego( można dodać same roślinne, wtedy potrzebujemy 3 szklanki mleka roślinnego
  • 1 czubata łyżeczka stewii
  • woda
Kasze jaglaną gotujemy w mleku do miękkości, aż kasza wchłonie całość mleka i zgęstnieje. Blendujemy ze stewią, aż do uzyskania konsystencji budyniu ( można dodać ewentualnie troszkę wody jeśli będzie bardzo gęste).

Można dodać jeszcze troszkę stewii , jeśli masa będzie za mało słodka, wszystko wedle uznania

Daktylowy spód:
  • Szklanka namoczonych na noc orzechów ( u mnie orzechy włoskie 3/4 szklanki i reszta nerkowców)
  • 100 g daktyli 
  • Garść górskich płatków owsianych
  • 2 łyżki płatków jaglanych ( opcjonalnie) 
  • Pół szklanki orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki kakao
Daktyle moczymy w gorącej wodzie przez 15 minut.Po tym czasie wylewamy wodę. Odlewamy wodę z orzechów, dodajemy daktyle i płatki górskie. Siekamy bardzo drobno orzechy włoskie i dodajemy do zblendowanej masy.

Mieszankę wykładamy do okrągłej formy na tartę i wkładamy na około 20-25 minut do zamrażalnika, aby spód był zwarty.

Mus ze śliwek:
  • 400 g świeżych śliwek
  • 100 g daktyli
  • woda
Całość gotujemy na wolnym ogniu,przez ok. 20 minut aż daktyle i śliwki rozpadną się i powstanie konfitura.

Na spód wykładamy lekko przestudzony krem z kaszy jaglanej, wszystko wygładzamy i całość polewamy wystudzoną konfiturą śliwkową. Bardzo dobrze schładzamy i takie podajemy.









4 komentarze:

  1. mmm to moje smaki! :) zachęcam do wzięcia udziału w konkursie http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota! Zdrowo i smacznie :D Uwielbiam kaszę jaglaną :D

    OdpowiedzUsuń