niedziela, 4 października 2015

Pełnoziarniste drożdżówki z chałwą i malinami

Składniki na drożdżówki : 
  • 300g pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 150 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 60 g cukru
  • 80 g masła
  • 2 jajka
  • 1 szklanka ciepłego mleka 
Nadzienie: 
  • 1,5 opakowania waniliowej chałwy w batoniku
  • 250g malin świeżych albo mrożonych
  • Miód ( ok. 3 łyżki) , można dać według uznania więcej
Do szklanki wlewamy 2 łyżki ciepłego ( nie gorącego! ) mleka , dodajemy pokruszone drożdże i łyżki cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż zaczyn urośnie do 3/4 pojemności szklanki. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy ciepłe mleko, wyrośnięty zaczyn, rozpuszczone masło,jajka oraz cukier. Całość wyrabiamy, aż masa będzie sprężysta, wyrabiamy kulkę ( jeśli ciasto za bardzo będzie sie kleiło można podsypać mąką ,aby ładnie dało się uformować. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce ,aż do podwojenia swojej objetości, na około godzinę 

Owoce lekko gotujemy w rondelku z miodem, z odrobiną wody. Nadzienie nie może być za bardzo wodnite , więc jak najwięcej wody musi wyparować.

Wyrośnięte ciasto podsypujemy lekko mąką i dzielimy na ok. 10-15 części( w zależności jakiej wielkości chcemy drożdżóweczki). Formujemy z kawałków bułeczki, spłaszczamy i tworzymy w nich dołeczki , do których dodajemy na dno chałwę i konfiturę z malin. Wierzch można jeszcze posypać chałwą.

Całość pieczemy przez ok. 17-20 minut w temperaturze 180 stopniach, obserwując żeby się nie przypaliły.











4 komentarze:

  1. O mniaaam, ale bym teraz taką zjadła! Idealne połączenie smaków :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Chałwa i maliny...? Ależ to musiało wybornie smakować! :)

    OdpowiedzUsuń